Sivut

8. elokuuta 2018

Nellan mielipide: Luonnonkosmetiikka

Tämä on kolmas osa postaussarjassa, jossa kerron mielipiteeni kosmetiikkaan liittyvistä ilmiöistä, jotka koskettavat minua jotenkin. Postaussarjassa käsittelen hyvinkin eriäviä mielipiteitä herättäviä aiheita, mihin ei välttämättä ole yhtä oikeaa vastausta. Korostan vielä, että kyseessä on yhden ihmisen mielipide ja jokaisella on oikeus olla asiasta mitä mieltä tahtoo. Toivon postauksien herättävän keskustelua, erilaisia mielipiteitä ja kommentteja ja odotan itse myös oppivani uutta aiheesta keskustelun kautta.

Seuraavana postaussarjassa on aihe "Luonnonkosmetiikka". Tämä on minusta luonnollinen jatkumo keskustelulle kosmetiikan eläinkokeista (osa 1, osa 2), joten pureudutaanpa tähän seuraavaksi. Luonnonkosmetiikka herättää oman kokemukseni mukaan todella eriäviä mielipiteitä. Monet vannovat luonnonkosmetiikan nimeen ja ajattelevat, että tavallinen kosmetiikka on täynnä myrkkyjä, ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita. Sitten on taas tämä toinen ääripää, jonka mielestä luonnonkosmetiikkaa käyttävät ovat aivopestyjä, eivätkä kykene kriittiseen ajatteluun. Olen törmännyt molempiin ääripäihin muun muassa Facebookin keskusteluryhmissä ja valitettavasti eräs opettajani ajattelee hieman kärjistetysti jälkimmäisellä tavalla.


Minä en allekirjoita kumpaakaan ajattelutapaa. Minusta on aina hyvä katsella kriittisesti kaikkea mitä internetistä lukee, eikä tämä aihe ole poikkeus. On harmi, miten sokeasti monet ajattelevat synteettisten ainesosien tarkoittavan automaattisesti jotain haitallista tai jopa vaarallista. Asia ei kuitenkaan ole noin yksioikoinen. Estenomiopintojen kautta olen oppinut aiheesta monenlaista, joten mielipiteeni ei perustu vain omiin kokemuksiini. 

Iho esimerkiksi ei tunnista eroa saman synteettisen ja luonnollisen raaka-aineen välillä, vaan reagoi molempiin samoin. Myös synteettisenä voi hyvin tehdä mahdollisimman tarkkaan ihon omaa suojabarrieria tukevia ja matkivia tuotteita. Luonnonkosmetiikassa on myös useampia herkästi allergisoivia raaka-aineita kuin synteettisessä kosmetiikassa. Ja näistä huolimatta valitsisin silti luonnollisen kosmetiikkatuotteen, jos täytyisi valita täysin synteettisen ja täysin luonnollisen tuotteen välillä. Miksi?

En usko, että iholle on kovin suurta väliä käyttääkö luonnonkosmetiikkaa vai synteettistä. Moni varmasti kokee, että luonnonkosmetiikka saattaa sopia heidän iholleen paremmin ja se on ihan ok. Itsekin koen niin, vaikka en osaa asiaa faktoihin perustuen selittääkään. Ei minun ihoni kuitenkaan hylji synteettistä kosmetiikkaakaan. Ajatus luonnollisuudesta vaan miellyttää minua ja pidän luonnonkosmetiikan tuoksumaailmoista ja useimmista koostumuksista synteettisiä enemmän. Tämä on ihan mielipideasia. 


Sen sijaan tärkeämpi syy minulle käyttää luonnonkosmetiikkaa on sen vaikutus ympäristöön ja luontoon. Luonnonkosmetiikan koostumukset ovat aina mahdollisimman biohajoavia, kun taas synteettiset sisältävät muun muassa luontoon hajoamattomia silikoneja ja edelleen myös mikromuoveja. Nämä raaka-aineet päätyvät ihmisen peseytyessä suurelta osin yleensä viemäriin ja sitä kautta vesistöihin ja niiden eliöihin. Ja esimerkiksi kaloistahan mikromuovit päätyvät myös niitä syövien ihmisten elimistöön. Kokonaisuutena luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö ja tuotteen sekä sen pakkauksen käytön jälkeinen hävitys kuormittaa luontoa vähemmän.

Tästä kaikesta huolimatta en tyrmää synteettistä kosmetiikkaa. Ehkä lähinnä toivoisin, että siinäkin pyrittäisiin välttämään noita luontoon hajoamattomia yhdisteitä ja välttämään kaikkea turhaa. Kasvot eivät tarvitse muovihelmiä kuorimiseen eivätkä hiukset silikoneja näyttääkseen terveiltä. Pahin trendi, mitä olen ihonhoidon saralta nähnyt, ovat glitternaamiot. Ymmärrän glitterit meikissä (tosin niitäkin on nykyään saatavilla biohajoavina), mutta ihonhoitoon niillä ei minusta ole mitään asiaa.


Suosin vartalon ja kasvojen ihonhoidossa sekä hiustenhoidossa edellä mainituista syistä luonnonkosmetiikkaa. Erityisesti suoraan viemäriin menevät tuotteet, kuten käsisaippua, suihkugeeli ja hiustenhoitotuotteet pyrin nykyään ostamaan luonnonkosmetiikan puolelta. Hiusten muotoilutuotteet ja meikit ovat minulla vielä pääasiassa synteettisiä, koska luonnollisten ominaisuudet eivät aina vastaa synteettisten tasoa. Poikkeuksiakin onneksi löytyy ja luonnonkosmetiikkakin kehittyy koko ajan hurjaa tahtia.  

Hieman aiheeseen liittyen, oletko ehtinyt allekirjoittaa kansalaisaloitteen mikromuovien kieltämiseksi kosmetiikassa? Näin saataisiin myös synteettisestä kosmetiikasta astetta ympäristöystävällisempää.

Suositko enemmän luonnonkosmetiikkaa vai "normi" synteettistä? Miksi? Onko kosmetiikan raaka-aineilla sinulle ylipäätään merkitystä?

14 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus:) Itse olen enemmän kai synteettiseen kallellaan, mutta riippuu ihan tuotteesta eli saatan ostaa myös luonnonkosmetiikkaa, jos ko. tuote on juuri se mitä sillä hetkellä tarvitsen:) Asiat eivät ole mielestäni musta-valkoisia, vaan keskitien kulkijana en ole jyrkästi minkään puolella, enkä ainakaan mitään vastaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Aika harva asia on lopulta aivan mustavalkoinen ja siis kaikkien ei edes kannata siirtyä käyttämään luonnonkosmetiikkaa. Jos kaikki yht'äkkiä siirtyisivät käyttämään sitä, niin luonnonvaroja ei riittäisi enää kestävällä tavalla luonnonkosmetiikan tuotteiden valmistamiseen. Tämä ei toki tarkoita, etteikö aina voisi esimerkiksi vältellä niitä haitallisia raaka-aineita, jotka kertyvät luontoon. Monimutkainen juttu. Keskitie hyvä! :)

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu ajatuksia herättävästä aiheesta! Aikoinani aknesta kärsittyäni, tutustuin luonnonkosmetiikkaan ja ekomeikkeihin. Sain ihoni niillä kuntoon. Itsellä iho reagoi mineraaliöljyyn joten siksi valitsen voiteissa mieluummin luonnonkosmetiikkaa. En ole millekään muulle allerginen. Pidän enemmän luonnonkosmetiikan imeytyvyydestä ja tunnusta iholla, joskus joku synteettinen saattaa tuntua liian silikoniselta. Meikkivoiteissa suosin kyllä synteettisiä koska en ole saanut niistä oireita tai iho ei ole mennyt tukkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! Olen kuullut, että mineraaliöljyt voivat joillakin tukkia ihoa. Kiva, että luonnonkosmetiikasta oli ihollesi apua. Itse käytän myös silikonia sisältäviä meikkivoiteita, koska ne usein levittyvät miellyttävästi iholle. Nyt hankin juuri testiin luonnonkosmetiikan meikkivoiteen, saa nähdä yltääkö se silikonisten tasolle :) Voiteissa taas inhoan silikonista tuntua, kuten sinäkin. Etenkin yövoiteissa tuntuu, ettei iho hengitä kunnolla jos voiteessa on silikoneja.

   Poista
 3. Hyvää asiaa! Kivaa lukea myös ihan oikeaa asiaa vaikkapa tuosta miten iho reagoi. Itse olen alkanut suosia luonnonkosmea tai edes luonnollisempaa, vaikkei siinä olisikaan sertifikaatteja (koska nekin ovat joskus vähän oma lukunsa muttei siitä sen enempää...😹) Tykkään luonnonkosmesta samoista syistä kuin sä. Mua ärsyttää tosin aika tavalla se että luomutuotteetkin pakataan usein muoviin!

  Meikit minulla ovat suurelta osin synteettisiä ja aika usein myös hiustuotteet, mutta niissäkin olen päättänyt siirtyä luonnollisempiin tuotteisiin. Ja tuoksut ovat toki synteettisiä. Luomutuoksut harvoin ovat mielestäni kovin kaksisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sertifikaatit ovat siitä kivoja, että niistä helposti näkee vastaako tuote luonnonkosmetiikan kriteerejä. Toki tuote voi olla yhtä hyvä ja "puhdas" ilmankin, se on vain vaikeampi tunnistaa sellaiseksi. Sertifikaatit kaipaisivat kyllä selkeyttä, niitä on nyt liian monta erilaista.

   Luonnonkosmetiikassa on vielä se haaste, että sen säilyvyys on jo valmiiksi heikompi kuin synteettisessä. Siksi pakkauksella on iso merkitys ja esimerkiksi pumppupullo on hyvä vaihtoehto. Niitä taas ei oikein tehdä muusta kuin muovista.. Onneksi vaihtoehtojakin on alkanut tulla markkinoille, kuten Sulapac.

   Luonnonkosmetiikan tuoksuista olen samaa mieltä, niillä on vielä pitkä matka synteettisten tasolle. Yksi suosikkimerkeistäni on Acorelle, jolla on useampikin kiva tuoksu. Käy joskus tuoksuttelemassa Ocean Sage -vartalotuoksua, se on tosi jännä ja ihana.

   Poista
 4. Hyvä kun vinkkasit tuosta aloitteesta, en ollut siihen näköjään aikaisemmin törmännyt, mutta nyt on allekirjoitettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että löysit aloitteen ja allekirjoitit sen. :)

   Poista
 5. Mä olen noista glitternaamioista sun kanssa ihan samaa mieltä, en tiedä mitään turhempaa. Sillä glitterillä ei ole mitään ihonhoidollista vaikutusta, joten sillä ei ole mitään pointtia olla tuotteessa muuta kuin se, että se näyttää osan ihmisistä mielestä kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Meikki on jotenkin ihan eri asia, mutta kun kyse on ihonhoidosta ja jostain mikä menee muutaman minuutin päästä käytöstä roskiin (kuten se Too Facedin peel off -glitternaamio), on niin turhaa laittaa siihen muoviglitteriä sekaan. Saati sitten vielä, jos naamio olisi tarkoitus huuhdella pois kasvoilta..

   Poista
 6. Tosi hyvä postaus! Multa löytyy enemmän synteettistä kosmetiikkaa ja suurin osa meikeistä varsinkin on juuri sitä. Ihonhoidon osalta käytän aika paljon luonnonkosmetiikkaa, mutta myös sitä synteettistä. Glitternaamiot on täysin turhia, mutta onneksi niitäkin löytyy myös revittävinä peel off naamioina, jotka toivon mukaan ihmiset heittävät roskiin lavuaarin sijaan! Edes vähän parempi vaihtoehto niiden poishuuhdeltavien glitternaamioiden sijaan, vaikka yhtä turhia ne glitterit enivei on enkä itse niitä ihonhoidossa ymmärrä..

  Luonnonkosmetiikassa mua itseäni ketuttaa välillä se markkinointi. Ainakin pari vuotta sitten näkyi vielä paljon sitä, että luonnonkosmetiikkaa mainostettaessa mollattiin synteettistä kosmea ja peloteltiin sen vaaroilla. Markkinointitapoja on monia, mutta toi kyseinen tapa ei muhun vedonnut vaan lähinnä ärsytti, kun tiesin etteivät ne kauhutarinat synteettisen kosmetiikan myrkyllisyydestä ym. pidä paikkaansa. Ainakaan sillä mittakaavalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Mullakin suurin osa meikeistä on synteettisiä ja tavoittenani onkin päästä eroon ennakkoluuloista luonnonkosmetiikan meikkejä kohtaan ja tutustua enemmän niihin. Glitter ei kyllä kuulu naamioihin, mutta onneksi Too Faced ainakin tajusi ettei laita sitä poishuuhdeltavaan naamioon.

   Mun kokemuksen mukaan aika harva luonnonkosmetiikkamerkki onneksi harrastaa tuota synteettisen kosmetiikan mustamaalaamista ja siitähän on suositus, että ei saisi markkinoida negaatiomarkkinoinnilla (ei sisällä sitä ja tätä). Harmi, että sitä silti on. En osaa ottaa kantaa esimerkkinä vaikka väitteeseen parabeenien olevan hormonihäiritsijöitä, koska en tiedä tarpeeksi asiasta. Periaatteessahan kaikki on mahdollista, voihan se olla että vuosien päästä todetaan, että noista onkin ollut jotain haittaa. Ja koko ajan tutkimus etenee ja uusia aineita kielletään. Kuka näistä tietää! Mutta "myrkky" ja "kemikaali" -sanojen viljely miten sattuu ärsyttää muakin.

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus! Mun mielestä on hurjan kiva lukea tällaisista aiheista, joista sulla on oman kokemuksen ja mielipiteen lisäksi koulusta opittua faktatietoa :) Tää on vähän sellainen aihe, josta mulla ei ole mielipidettä suuntaan eikä toiseen. Mikromuovia kyllä välttelen! Pääosin käytän synteettistä kosmetiikkaa ihan sen toimivuuden, käyttökokemuksen ja saatavuuden vuoksi, mutta myös joitain luonnonkosmetiikan luottotuotteita multa löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mikromuovi on kyllä ihan turhaa. Luonnonkosmetiikka on aika hit and miss, mutta niin on kyllä syntettinenkin. Saatavuudesta olen kyllä vähän eri mieltä, kun nykyään marketeistakin saa jo useampaa luonnonkosmetiikkamerkkiä ja sit toki Sokokselta ja Stokkalta saa vaikka mitä. Suomalaisia luonnonkosmetiikkaverkkokauppojakin on ainakin kymmenen, joten sinne vaan selailemaan! :)

   Poista