26. helmikuuta 2017

Tuoksukynttiläkokoelma

Hei kiinnostaisikos vaihteeksi kuulla jostain muusta kuin kosmetiikasta? Miten olisi kynttilät?

Olen viimeisen vuoden aikana innostunut erityisen paljon tuoksukynttilöistä. Meiltä löytyy myös useita tavallisia kynttilöitä ja tuikkuja ympäri kämppää, mutta tuoksukynttilät ovat ne joista on tullut minulle intohimo.

Aloin keräilemään tuoksukynttilöitä puolivahingossa. Keräily alkoi muutamista Bath & Body Worksin kynttilöistä, joista olin nähnyt hypetystä Youtubessa. Ja tottakai kun B&BW:ä on niin hankala saada käsiinsä, otin haasteen vastaan.

Tuoksukynttilöissä minua viehättävät osittain samat asiat kuin kosmetiikassakin. Itse en keräile mitään, millä ei ole joku muukin tarkoitus kuin näyttää kivalta. Tuoksukynttilät ovat sisustuselementtejä ja nautin niiden tuoman tunnelmallisen valon lisäksi myös tuoksuista. Tuoksu onkin tärkein kriteeri, millä valitsen tuoksukynttiläni. Myös kynttilän ulkomuodolla on väliä, mutta en hankkisi sellaista kynttilää jota en tuoksun puolesta tahtoisi polttaa. 


Tällä hetkellä minulta löytyy yhdeksän tuoksukynttilää. Määränä se ei ole kovin paljon, mutta minulle nämä ovat nyt aivan tarpeeksi. Kynttilät vievät nimittäin yllättävän paljon kaappitilaa, enkä tietenkään polta näitä kaikkia samaan aikaan. Olen saanut näistä monta lahjaksi, mistä kiitänkin lahjan antajia. Minulle saa kyllä vastaisuudessakin aina antaa lahjaksi tuoksukynttilöitä ;) 


Ylimpänä ovat kaikki isoimmat tuoksukynttiläni. Näistä kaikki muut paitsi tuo ylärivissä oleva, kanneton kynttilä ovat kolmesydämisiä. Se on plussa isoissa kynttilöissä, koska vaha sulaa silloin kynttilässä tasaisemmin. Näissä kaikissa on aika voimakas tuoksu ja ainakin ylhäällä olevassa Marshmallow Firesidessa se tuoksuu koko huoneessa kynttilää polttaessa.

Tuoksukynttilöitä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota palamisaikaan, mikä ei aina korreloi kynttilän koon kanssa. Esimerkiksi Indiskan ja Bath & Body Worksin kynttilät ovat melko saman kokoisia, mutta I:n palamisaika on 18-20 tuntia ja BBW:n 25-45 tuntia, joten se saattaa palaa jopa puolet pidempään kuin I. Palamisaikaan vaikuttavat vahan materiaali ja sydämien määrä.


Partylite Golden Leaves

"Sunlit leaves melt with cinnamon bark to create a woody spicy setting for sweet autumn apples and berries" 

Tämä on ensimmäinen Partyliten kynttiläni ja sain sen lahjaksi siskoiltani. En ole vielä polttanut kynttilää, koska luokittelisin sen tuoksunsa puolesta syksy/joulukynttiläksi. Ulkonäöltään kynttilä sopii syksyyn, joten tällä on kiva aloittaa joulun fiilistely ensi syksynä. 

Tuoksu on hyvin vahvasti kanelinen makella vivahteella. Itse en löydä tästä syksyistä lehtien tuoksua, mutta omenan kyllä. Jotain raikkautta kaipaisin tähän kynttilään, mutta pidän siitä että se on niin mausteinen.


Bath & Body Works Marshmallow Fireside

"A sweet end to a cold day; toasted marshmallows and sumptuous vanilla cream blend into the comforting aroma of smoldering woods"

Tämä oli ensimmäinen omistamani Bath & Body Worksin kynttilä ja voi että kun olen rakastanut tätä! Ystäväni, KauneusGurusi-Pauliina, toi tämän minulle pyynnöstäni Dubaista. B&BW:n kynttilöitä ei saa mistään EU:n alueelta, joten näitä on hankala saada käsiinsä. Marshmallow Fireside kuuluu jokavuotiseen syyskokoelmaan, mutta se sopii loistavasti myös joulun aikaan ja talveen. 

Tuoksu on todella makea, vaniljainen ja muistuttaa kyllä kovasti vaahtokarkkia. Erikoisen tuoksusta tekee pieni palaneen vivahde, joka tasapainottaa makeutta ja tuo siihen haettua paistetun vaahtokarkin fiilistä. Tämä saa palaessaan koko huoneen tuoksumaan.


Bath & Body Works Lemon Verbena

"The luscious lemon scent of the plant that grows on country roads in Provence, inspired a sunny blend of verbena blossoms and lily in the valley leaves"

Tämä on kahden muun Bath & Body Works -kynttilän lailla uusimpia tulokkaita kokoelmassani. Vanhempani kävivät lomalla USA:ssa ja toivat ystävällisesti sieltä minulle näitä. Toiveikkaana pyysin muutamia talvituoksuja, mutta toivomistani oli myynnissä enää yksi. Onneksi vanhempani ottivat tilalle sitruksisia kynttilöitä, koska pidän näistäkin kovasti.

Lemon Verbena on muihin merkiltä haistamiini kynttilöihin verrattuna aika neutraalin tuoksuinen. Sen tuoksussa on sitrusta, mutta yhdistettynä kukkaisiin nuotteihin tuoksu on enemmän pehmeä kuin raikas. Tästä tuoksusta saattaisi pitää myös sellainen, joka saa päänsärkyä voimakkaamman tuoksuisista kynttilöistä.   


Zence by Indiska Kasmir: Walnut & Vanilla

"Luxurous scented candle with walnut and vanilla."

Sain Indiskan kynttilän lahjaksi ystävältäni. Scent of India -sarjaan kuuluva kynttilä kuuluu viiden kynttilän sarjaan, joista jokainen on inspiroitunut tietystä Intian alueesta. Katsoin googlesta, että Kashmir on Intian niemimaan vuoristoinen luoteisalue Intian, Pakistanin ja Kiinan raja-alueilla. Kasmir on tunnettu nimensä mukaan kasmirvillasta. 

Saksanpähkinästä ja vaniljasta haistan vain vaniljan. Minusta tämä tuoksuu vaniljan lisäksi kookokselta, vaikka siitä ei ole mitään mainittukaan. Kookos ja vanilja yhdessä ovat hyvin kesäinen yhdistelmä, mutta olen tykännyt polttaa tätä myös nyt alkuvuodesta. Tämä saa myös polttaessa koko huoneen tuoksumaan, mutta tuoksu ei jää sammuttamisen jälkeen niin pitkäksi aikaa ilmaan kuin Marshmallow Firesidessa.   


Bath & Body Works Limoncello

"Raise your glass to this fragrance inspired by Italy's beloved drink, Limoncello, with its notes of Sorrento lemons, cane sugar and a hint of lemon zest.

Limoncello oli myös vanhempieni tuliaisia USA:sta. Purkkikin on tässä jo aivan upea ja muistuttaa kesästä. 

Limoncello on tuoksultaan kirpeämpi ja sitruunaisempi kuin Lemon Verbena. Tuoksussa on myös sokerisuutta, kuten Limoncello-liköörissäkin on. Tuoksu on tässä hyvin yksinkertainen, mutta se tulee varmasti olemaan suosikkejani kesällä.  


Tykkään eniten noista isommista kynttilöistä, koska niissä riittää poltettavaa. Pienet loppuvat yleensä "kesken" ennen kuin tuoksuun ehtii kyllästyä. Nyt kuitenkin tarkistin näiden palamisaikoja ja ainakin yhden näistä luvataan palavan yhtä pitkään kuin noiden kolmisydämistenkin. Isojen kanssa teen yleensä niin, että en pyri polttamaan yhtä kerrallaan loppuun, vaan vaihtelen niitä fiiliksen mukaan. Pienemmät ovat kuitenkin koon puolesta näppäriä, koska nuo isommat ovat niin kookkaita etteivät ne sovi moneen paikkaan.

Pienempiä, yksisydämisiä kynttilöitä minulla on sekalainen joukko. Kaksi niistä edustaa luonnollisempaa kategoriaa, yksi on sisustusliikkeestä ja yksi on Bath & Body Worksin kynttilä.


Hemtex Touch of Blossom

Tämä Hemtexin metallirasiassa oleva kynttilä on uusin kynttilä kokoelmassani. Sain sen myös lahjaksi ystävältä. Mukavaa saada kokoelmaan myös metallirasiassa oleva kynttilä. Sen kanssa ei tarvitse pelätä putoamista niin paljon. Rasia on myös kaunis koukeroisine kuvioineen. Ainoan miinuksen kynttilä saa siitä, että sen vaha on tehty parafiinista. Itse suosin yleensä soijavahasta tai muista kasvivahoista tehtyjä kynttilöitä, koska ne ovat parempia ympäristön kannalta. 

Touch of Blossom tuoksuu nimensä mukaan kukkaiselle. Tuoksu on makea, mutta yllättäen siinä on myös pientä kirpeyttä. Huonetuoksuna tämä on varmasti aika neutraali. 


Nurme Secret

"Tämä soijavahakynttilä sisältää Nurmen (suomeksi keto) salaisuuden. Se on kukka, jolla on kaikkein rauhoittavin ja harmonisoivin tuoksu. Tuoksu tuo mieleen hetken, kun makaat kukkakedolla; aika pysähtyy, huolet häviävät ja kukkien tuoksu hyväilee aistejasi."

Nurme on virolainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka kynttilät on tehty soijavahasta. Ostin tämän kynttilän Tallinnan reissulla Pillerkaar-myymälästä. Nurme on minulle uusi tuttavuus ja aloitin nyt tutustumisen kynttilöistä. Pidän merkin yksinkertaisesta designista ja simppeleistä nimistä. 

Minulle Secretin tuoksussa nenään pomppaa vain sitruunaruoho, minkä vuoksi halusinkin juuri tämän kynttilän. Sitruunaruoho on suosikkituoksujani. Pohdin, että sitruunaruohoa ei kuitenkaan kasva luonnonvaraisena täällä pohjoisessa, joten varmaan tämän "salainen" kukka on joku muu kuin se. Jokatapauksessa kiva tuoksu!  


Bath & Body Works Fresh Balsam

"With the first big snowfall of the season comes the delightful scent of balsam and fir trees, layered with notes of fresh eucalyptus"

Tämän sain myös USA:n tuliaisina tai oikestaan sain näitä jopa kaksi. Fresh Balsamia ei ollut jäljellä enää kolmisydämisenä, mutta toisaalta pidän kyllä tämän yksisydämisenkin ulkonäöstä. Tämä on ehdottomasti joulukynttilä, joten joudun odottamaan sen polttamista vielä pitkään. 

Fresh Balsam on aivan upean tuoksuinen. Minun nenääni se tuoksuu ihan tuoreelle joulukuuselle, mikä on ehdottomasti parhaita tuoksuja joulun aikaan. Eukalyptusta en saa tästä irti, mutta luulen että se on tehnyt kynttilän tuoksusta astetta raikkaamman. En tiedä miten maltan odottaa tämän polttamista ensi jouluun!


Joik Masala Chai

"This highly aromatic spiced tea is a complex mixture of spicy cinnamon bark, cloves, ginger, cardamom and nutmeg with bottom notes of rich and creamy milk. A relaxing and warming scent."

Joikin kynttilä on ostettu myös Tallinnasta Pillerkaarista. Joik on virolainen kosmetiikkamerkki. Masala Chai on kolmas ostamani tuoksukynttilä merkiltä. Muita testaamiani tuoksuja ovat Strawberries & wine ja Strawberries & rhubarb. Tuo mansikka ja raparperi -kynttilä on näistä suosikkini, se tuoksuu ihanan kirpeälle ja makealle samaan aikaan. Pidän Joikin kynttilöissä yksinkertaisesta designista ja tuoksuvalikoiman laajuudesta. Polttaessa nämä eivät ole kovin voimakkaasti tuoksuvia, mikä on harmi.

Masala Chai tuoksuu aivan Chai Lattelta, mikä on suosikkijuomiani talvisin. Siinä tuoksuvat erilaiset mausteet, joiden tuoksua pehmentää maito. Tätä olenkin jo ahkerasti polttanut ja siitä on huolestuttavasti kulunut jo yli puolet. Onneksi näitä saa kuitenkin melko helposti ostettua lahden toiselta puolen ja olen myös kuullut huhuja, että Joik olisi tulossa Suomeen.

Näissä riittääkin hetkeksi poltettavaa, mutta kyllä minulla on vielä mielessä kynttilöitä jotka tahtoisin hankkia. Ainakin B&BW:n legendaarisen Leaves-kynttilän tahdon vielä itselleni ja sitten houkuttelisi myös jokin piparminttuinen kynttilä ensi talveksi. Joku Yankee Candlen kynttilä olisi myös kiva. Ja toisaalta houkuttelisi kokeilla myös jonkun luksusmerkin kynttilää, vaikka niistä saakin maksaa itsensä kipeäksi. 

Keräileekö joku muu tuoksukynttilöitä? Mikä näistä kuulostaa parhaalta?
   

12 kommenttia:

 1. En keräile, mutta rakastan Yankee Cadlen, Toccan ja Diptiquen kynttilöitä, myös Isle of Wolfin kynttilät lukeutuvat suosikkeihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yankee Candlella on kivan tuoksuisia kynttilöitä, mut itse tykkään B&BW:n kynttilöistä vielä paljon enemmän. Tocca on mulle ihan tuntematon, Diptiquen kynttilöitä taas kävin edellisellä Tallinnan reissulla haistelemassa. Mä en tiedä onks mun nenässä jotain vikaa, mut musta mikään niistä ei tuoksunut hyvältä :D Isle of Wolfilta oon haistellut jotain mausteista kynttilää, mikä oli ihan okei. Mitkä on sun suosikkeja noilta merkeiltä, ois kiva tsekkaa ne jossain vaiheessa :)

   Poista
 2. Miekään en keräile, vaan käytän niitä aina yhden kerrallaan loppuun. Paitsi kaveri osti joululahjaksi niin herkullisen tuoksuisen kynttilän PartyLiteltä (marshmallow vanilla), että en ehkä raaski polttaa sitä :'D

  Bath & Body Worksin kynttilät kiehtoo ja surullisena aina katson niitä haalintavideoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun siskolla on toi sama Marshmallow Vanilla, se oli kyllä herkullisen makea :)

   B&BW:n kynttilät on ihan parhaita, niin tuoksuiltaan kuin laadultaankin. Kannattaa pyytää vaikka tuliaisiks jos sellanen mahdollisuus tulee. Tai jos ehdottomasti sellasen haluu, niin Shipiton kautta pystyy tilaamaan. Ymmärsin vaan et rahti tulee aika kalliiks.

   Poista
 3. En keräile, mutta rakastan kyllä tuoksukynttilöitä - kuten kynttilöitä yleensäkin. Yankee Candle on ehkä merkkinä näistä tällä hetkellä oma suosikkini, noista sinun esittelemistäsi en juuri mihinkään olekaan itse päässyt vielä tutustumaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään erityisesti niistä Yankeen lasipurkeista, ne on tosi nättejä. Tuoksusuosikkia ei ole mulle vielä merkiltä tullut, onko sulla joku suosikki? :)

   Poista
 4. Nurme kuulostaa kivalta. :) Tykkään itse eniten Isle of Wolfin kynttilöistä, niissä on mielettömän upeat tuoksut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tutustua Isle of Wolfiin enemmän, itse tuomitsin merkin yhden kynttilän perusteella sellaseen "ihan okei" -kategoriaan. Nurmen kynttilät vaikuttaa tosi kivoilta :)

   Poista
 5. Kiva kokoelma. Harmi, kun mä en pysty tuoksukynttilöitä polttelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on monessa todella voimakkaat tuoksut. Onneksi tavallisia kynttilöitä löytyy myös tosi nättejä ja niitä varmaan pystyt polttamaan? :)

   Poista
  2. Joo, niitä kyllä pystyn polttelemaan =).

   Poista