Sivut

22. huhtikuuta 2015

Keväinen Praha

Tulin viime viikon lopulla takaisin keväisen kauniista Prahasta. Reissu meni hyvin ja säät todella suosivat. Prahassa oli kevät jo pitkällä ja lämpöä oli parhaimmillaan jo yli 20 astetta! Kaikkialla oli kukkivia puita ja vihertäviä nurmikoita, ja aurinko paistoi. Mukava reissu oli kaikin puolin :)


Ajattelin listata tähän kuvien lisäksi tärppejä Prahaan reissaaville ja kertoa mikä mielestäni oli parasta reissussa. Parhaiten matkakohteen fiilis kuitenkin välittyy mielestäni kuvista, joten niitä tuleekin olemaan tässä postauksessa runsaasti. Myöhemmin kerron myös missä shoppailin ja mitä tarttui mukaan. Varoituksena, että tämä postaus tulee olemaan piiiiiitkä. :D
NÄHTÄVYYDET

Prahan linna ja sen ympäristö

Prahan linna sijaitsee korkealla kukkulalla Vltava-joen rannalla. Se on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman suurin muinaislinna. Linna on rakennettu jo keskiajalla ja pinta-alaltaan se on jopa 7,3 hehtaaria. 


Prahan linnalle kiivettiin talojen välistä portaita pitkin. Lämpimällä ilmalla nouseminen oli yllättävän rankkaa, mutta samalla voi ihailla vanhan kaupungin arkkitehtuurin kauniita yksityiskohtia. Esimerkiksi tuo lamppu oli kaunis yksityiskohta.
Ylhäällä linnan pihalla oli kauniit maisemat Petrinin kukkulalle ja vanhaan kaupunkiin.  

Prahan linna ei ole perinteinen suljettu rakennus, vaan rakentuu useista eri rakennuksista. Komeita rakennuksia oli joka puolella.


Pyhän Vituksen katedraali on Prahan linnan näyttävin nähtävyys. Rakennus poikkeaa muista linnan rakennuksista goottilaisella tyylillään. Sisällä huomion kiinnittävät muun muassa kauniit lasimaalaukset. Katedraalissa säilytetään myös Tšekin valtion kruununjalokiviä.   

Kaarlen silta


Kaarlen silta on goottilaistyylinen, vanha kivisilta, joka yhdistää Prahan pienen puolen (Malá Strana) ja vanhan kaupungin (Staré Město). Sillan molemmissa päissä on torni. Päivisin sillalla liikkuu paljon turisteja, rihkamakauppiaita ja katutaiteilijoita.Sillalla voi ihailla myös pyhimyksistä tehtyjä patsaita. Sieltä on myös kauniit näkymät Vltava-joelle.

Silta on tunnelmallinen myös pimeällä. 

Kidutusvälinemuseo


Tänne eksyimme kaupungilla näkemämme mainoksen perusteella. Erilainen museokokemus, jos vaikka perinteisen kansallismuseot sattuvat kyllästyttämään. Museossa on esillä keskiaikaisia kidutusvälineitä ja kaikesta on kerrottu englannin kielisissä opasteksteistä miten niitä on aikoinaan käytetty. En suosittele herkille ihmisille, itsellekin tuli kidutuskuvauksia lukiessa hieman huono olo.

Vanhan kaupungin aukio

Torifiilistä, terasseja ja kauniita kirkkoja. Täällä kannattaa jäädä hetkeksi istuskelemaan terassille tai poiketa matkalla syömään trdelnik tai perunakierrevarras. 


Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on astronominen kello vanhan kaupungin aukiolla. Kellosta näkee ajan kulun lisäksi maan asennon aurinkoon ja muihin planeettoihin nähden. Tasatunnein kellon hahmot myös liikkuvat.

Petrinin kukkula


Kukkulan alapäästä bongasimme koskettavan muistomerkin, joka on tehty kommunismin uhrien muistoksi. Muistomerkki kuvaa kommunismin tuhoavia vaikutuksia poliittisiin vankeihin.
Kukkulalle nousimme köysiradalla, jolla pääsi matkustamaan tavallisella julkisen liikenteen lipulla. Ruusutarha kukkulan päällä ei pettymykseksemme ollut vielä kukoistuksessaan.

Sen sijaan muualla kukkaloistoa riitti.


Kukkulalta kävelimme alas ihaillen jälleen kaunista luontoa ja istutettuja puita.

Puutarhat


Kaunein puutarha, jossa kävimme, oli nimeltään Vojanovy Sady. Se oli täydessä kukkaloistossaan upea ja tunnelma siellä oli suorastaan seesteinen.


Puut olivat täynnä suurempia kukkia kuin Suomessa kukkapenkit yleensä. Niin kaunista!


Luulin ettei puisto voi enää upeammaksi muuttua, kun huomasin että siellä asustelee riikinkukkoja. Osa niistä kiljui puissa ja osa pörhisteli sulkiaan pihalla. On ne vaan kauniita otuksia.

RUOKA

Hyvää ruokaa Prahasta löytyy, kun vaan osaa etsiä. Meillä ei ollut erityisiä ruokapaikkoja mielessä etukäteen yhtä lukuunottamatta, joten ruoan suhteen mentiin yrityksen ja erehdyksen kautta. Osa ruoista oli todella hyviä ja osa taas ei. Tässä parhaimmistoa.


UNO Mediterranean Restaurant & Bar valikoitui nälkäisten shoppailijoiden ruokapaikaksi Palladium-ostoskeskuksessa. Seuralaisen lautaselta löytyi ankkaa ja omalta taas ihana vuohenjuustosalaatti. Tuo punainen lautasen reunalla oli karpalohilloa. Vuohenjuusto + karpalohillo = <3


Kamenny Most löytyi sattumalta Kaarlen sillan alkupäästä, kun lähdimme tutkimaan hämärän näköistä ostoskäytävää. Käytävällä meille tyrkättiin paikan menut käteen ja ajattelimme katsoa, että millainen paikka oli kyseessä. Meidät johdatettiin lasitetulle terassille joen varteen, mikä oli iloinen yllätys. Myös paikallinen erikoisuus, keitot leivän sisällä, olivat edullisia ja herkullisia. Kuvassa on valitsemani sipulikeitto. Tuota annosta oli sitten hauska syödä.


Hämärä kuva on Vltavan rannalla sijaitsevan Marina Grosseto Ristoranten pinaatti-ricotta-savulohi-ravioliannoksesta. Kävimme ravintolassa syömässä viimeisenä iltana ja se oli ihan tupaten täynnä porukkaa. Raviolit olivat todella herkullisia, mutta annos oli nälkäiselle harmittavan pieni. Annosta oli pakko täydentää jälkiruoalla, mikä ei sinänsä haitannut, mutta jälkiruoka ei taas yltänyt pääruoan tasolle. Joka tapauksessa yksi parhaimman makuisista ravioliannoksista, jonka olen syönyt.


Vanhan kaupungin aukiolta bongasimme hauskan näköisiä perunakierrevartaita, joita oli ihan pakko kokeilla. Lastut olivat kuin pehmeämpiä versioita sipseistä. Hauskaa sormisyötävää ja maku oli kohdallaan.


Reissun paikallinen suosikkini oli ehdottomasti trdelnik eli munkkikierrerulla, johon sai halutessaan sisälle nutellaa. Ai että nuo oli hyviä! Ihanan syntistä herkkua sai tuoreena useista trdelnik-kioskeista ympäri vanhan kaupungin. Näitä jää kyllä ikävä.

PARASTA

Parasta reissussa oli kaunis keväinen sää, joka loi loistavat puitteet vanhan kaupungin arkkitehtuurin ihailuun. Kaupungin yleinen fiilis oli rento, eivätkä edes suuret turistimäärät häirinneet. Lisäksi suosikkijuttuja olivat Trdelnikit, Vltavan rannalla kävely ja kukkaloistossaan upeissa puistoissa istuskelu. Shoppailu oli myös mukavaa!

Shoppailusta Prahassa kerron siis lisää myöhemmin. Toivottavasti jaksoit lukea postauksen loppuun saakka :)


Oletko käynyt Prahassa? Mitä tykkäsit kaupungista?


2 kommenttia:

  1. Praha näyttää kauniilta, ja nyt on varmasti tosi hyvä aika vuodesta käydä siellä, kun ei ole liian kuuma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattui todellakin hyvä aika reissulle :) Voin suositella kyllä Prahaa reissukohteeksi muutenkin, se yllätti positiivisesti!

      Poista