Sivut

11. joulukuuta 2018

Nellan mielipide: Kestävä kehitys arjen valinnoissa

Varmasti jokainen meistä on tässä vaiheessa jo edes jossain määrin kiinnostunut kestävyydestä ja siitä kuinka jokapäiväisessä elämässä voi tehdä parempia valintoja. Ihmiset lähtökohtaisesti haluavat tehdä hyvää ja jättää positiivisen vaikutuksen niin muihin ihmisiin kuin maailmaankin. Ei kai kukaan nyt toivo, että luonnonvarat loppuvat tai että ilmaston lämpeneminen sulattaa jäätiköt. Usein ei vain osata ajatella, että kuinka noita asioita voisi omalla toiminnalla ennaltaehkäistä.

Pienilläkin teoilla voit tehdä paljon hyvää ympäristön ja kestävän kehityksen avuksi. Varmasti jokainen on lukenut ja kuullut paljon kierrätyksen ja jätteiden lajittelun tärkeydestä, ihan kyllästymiseen saakka. Siihen on kuitenkin syynsä, miksi se on niin tärkeää. Yksinkertaisesti: mitään ei synny tyhjästä. Kun lajittelet jätteet ja kierrätät tavarat joita et tarvitse, ne saavat uuden elämän muodossa tai toisessa. Joko niistä tehdään energiaa tai sitten uusiomateriaalia. Tämä kaikki on pois vain tiettyyn pisteeseen saakka uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä ja ennen kaikkea niiden uusiutumattomien käytöstä, jotka jossain vaiheessa varmasti loppuvat.

Omilla kulutusvalinnoilla; harkituilla ostopäätöksillä, materiaalivalinnoilla, kauppakassin sisällöllä ja ennen kaikkea omalla ajattelutavalla voi vaikuttaa. Itsesi lisäksi vaikutat myös ympärilläsi oleviin ihmisiin ja he taas välittävät puolestaan viestiä eteenpäin. Uskon, että ihan kaikilla ja jokaisen ihmisen valinnoilla on väliä.

 
Aloita näistä:

1. Lajittelun ja jätteiden abc. Ihan ensimmäisenä helppo vinkki, jos kierrätys mietityttää, on ladata puhelimeen kierrätysappi (etsi appstoresta HSY Jäteopas) tai laittaa kirjanmerkkeihin HSY:n lajitteluopas, Tampereen seudulla Pirkanmaan jätehuollon verkkosivut tai Turun seudulla Lounais-Suomen Jätehuollon verkkosivut. Varmasti googlaamalla löytyy helposti myös muiden alueiden lajitteluohjeet. Kaikilla näillä verkkosivuilla ja HSY:n appissa voi helposti kirjoittaa hakukenttään roskan nimen ja saada tiedon kuinka se lajitellaan. Tiesitkö, että talouspaperin, nenäliinat ja leivinpaperin voi laittaa biojätteeseen? Tai että poltetun tuikkukynttilän voi laittaa metallinkeräykseen? Moni meilläkin ennen sekajätteeseen mennyt roska tulee näiden ohjeiden ansiosta hyödynnettyä paremmin.

2. Kosmetiikkajäte. Koska moni täällä varmasti kuuluu kosmetiikkaa runsaasti kuluttavaan väestönosaan, halusin ottaa esiin myös tämän näkökulman. En todellakaan ole hyvä esimerkki kosmetiikan kulutuksen suhteen. Käytän kosmetiikkaa enemmän kuin todella tarvitsisin ja siitä syntyy myös aikatavalla jätettä. Kosmetiikan jätteenkin voi kuitenkin lajitella. Muovipakkaukset voi PVC-muovia (numero 3) lukuunottamatta laittaa muovinkeräykseen. Muista irroittaa kannet ja korkit erikseen, ne saattavat olla eri muovilaatuja. Huuhtele kykysi mukaan pakkauksista mahdolliset tuotejäämät pois. Lasipakkaukset lasinkeräykseen ja metallipakkaukset metallinkeräykseen ja ulkoiset pakkaukset kartonkikeräykseen, ohjepaperit paperinkeräykseen. Mattapintainen lasi ei sovellu lasinkeräykseen vaan on sekajätettä. Pakkausmateriaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota myös tuotteen ostovaiheessa, etenkin nopeasti kuluvien tuotteiden suhteen.


3. Ruokahävikki. Ruokahävikin pienentäminen ei ole mitenkään monimutkainen asia, vaan vaatii vain pientä ajattelutavan muutosta. Ruoan ostovaiheessa kannattaa jo miettiä, että milloin ja minkä kanssa tämän tuotteen syön tai miten valmistan sen ruoaksi. Katso päiväykset, älä osta sellaista mitä et ehdi käyttää. Pakasta, jos joku meinaa mennä vanhaksi. Moni elintarvike kestää hyvin pakastusta eikä mene siitä miksikään. Hieman nahistuneet kasvikset voi laittaa pataruokaan tai sosekeittoon, hedelmistä taas voi tehdä vaikka smoothien. Pilkulliset tai jopa mustakuoriset banaanit sopivat hyvin leivontaan. Keksi luovia tapoja hyödyntää elintarvikkeita. Oma vakkarini ns. jämäruoista on pasta, johon uppoaa helposti kastikkeiden jämät, ylijäämävihannekset ja esimerkiksi juustojen jämät.

4. Liha, maito ja kananmunat. Tässä vaiheessa moni varmasti nostaa kädet pystyyn ja sanoo, että minä en pihvistäni/juustostani/aamumunakkaastani luovu. Eikä kukaan voi siihen pakottaakaan. Mutta, jos tekisit sen verran hyvää sekä ympäristön että eläinten hyväksi, että vähentäisit niiden kulutusta tai luopuisit vaikka niistä eläinkunnan tuotteista, joista luopuminen on jo sinulle helppoa. Heitän tähän vain tämän yhden faktan: eläinkunnan tuotteiden tehotuotanto on suurin yksittäinen ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Jos välität maapallosta ja sen tulevaisuudesta, harkitsethan edes tätä. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen katsomaan tämän puheen.  


5. Pikamuoti ja vaatteiden kierrätys. Periaatteessa helpoin vinkki, jolla säästät myös aikalailla rahaa: osta pääasiassa tarpeeseen, lähinnä laadukkaista ja kestävistä materiaaleista tehtyjä vaatteita sekä suosi kierrätystä. Takaan, että on niin paljon palkitsevampaa löytää kirppikseltä jotain itselle mieluisaa kuin mennä kauppaan ja ostaa jotain vastaavaa. Koska itse en tykkää fyysisesti shoppailla vaatteita, suosikkini ovat nettikirppikset sekä etenkin kirppisappi Zadaa, josta olen ostanut tähän mennessä useita vaatteita, kolmet kengät ja yhden laukun, ja näistä vain yksi on ollut omalla kohdallani huti ja sen möin jo eteenpäin. Erityisesti kahdesta appin kautta ostamasta vaatteesta on tullut kestosuosikkejani ja niiden löytäminen edullisesti ja kierrätettynä tuntui superhyvältä! Etsi vaatteita, jotka on tehty pääasiassa puuvillasta, pellavasta, viskoosista ja lyocellista. Näiden ekologisuudesta on monia mielipiteitä, mutta itse pidän niistä koska ne ovat mukavia päällä ja kestävät kulutusta ja pesua.
      
Kukaan ei ole täydellinen, eikä täydellisen kestävästi elävää ihmistä ole olemassakaan. Omia kompastuskiviäni ovat muun muassa turha vedenkulutus, yksityisautoilu ja runsas muoviin pakattujen elintarvikkeiden käyttö. Tiedostan nämä ja tiedän etten koskaan tulekaan niiden suhteen täydelliseksi. Aina voi kuitenkin yrittää parantaa ja ylle listaamani asiat ovat mielestäni hyvä alku, jos niitä ei ole vielä ehtinyt omalla kohdallaan pohtia. Mietitään kaikki, mitä itse voidaan tehdä pienentääksemme sitä konkreettista jälkeä maailmassa.

Aiheeseen liittyen lue myös Mennen ja tullen -blogin Fannin postaus: Kulutan, siis olen?.

Mikä on kantasi ekologisuuteen? Mitä voit tehdä kestävän kehityksen eteen?  
       

9 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja! Haluaisin kierrättää jätteet tehokkaammin, mutta koska asun paikkakunnalla, jossa se on tehty erittäin vaikeaksi, niin vaihtoehtoja ei jää paljon.

  Kannatan myös tukemaan järjestöjä, jotka panostaa naisten kouluttamiseen, koska lisääntyminen on yksi pahimmista ilmastoa heikentävistä asioista ja paras ase siihen on kehitysmaiden naisten koulutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, kyllä KIITOS. Tätä toitotan aina kaikille.

   Poista
  2. Se on totta, kaikkialla ei ole esimerkiksi muovin lajittelua tehty helpoksi. Tästä on itseasiassa tehty kansalaisaloite "Muovinkierrätysastiat pakollisiksi taloyhtiöiden ja julkisten alueiden jäteastioihin", joka kannattaa ehdottomasti käydä allekirjoittamassa.

   Hyvä pointti, lisääntyminen on ehdottomasti ilmastoa kuormittava tekijä. Ja tähänkin pystyy omalla tuellaan vaikuttamaan, ihan niin kuin sanoit. Olisi mahtavaa, että jokapuolella maailmaa naisilla olisi oikeus päättää omasta kehostaan ja mahdollisuus esimerkiksi ehkäisyyn. Ei-toivottuja lapsia on maailmassa ihan liian paljon. :(

   Poista
 2. Meidän huushollissa ollaan tarkkoja jätteiden lajittelun ja kierrätyksen suhteen, etten usko sillä saralla enää olevan hirveästi parannettavaa, mutta aina pitää kuitenkin pysyä skarppina. Itse olen myös erittäin tarkka, ettei ruokaa mene yhtään haaskuuseen. Minusta ruuan haaskaaminen on häpeällistä ja raivostuttavaa. Pidän huolta, ettei yhtään ruokaa mene roskiin, vaan ruokaa ostetaan ja laitetaan just sen verran kuin syödäänkin. Olen oppinut tämän jo lapsuudenkodissani, jossa ei tosiaankaan ollut varaa heittää ruokaa roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että sä olet varmasti huolellinen ihminen kun johonkin asiaan ryhdyt. Hyvä juttu! Mulle on myös lapsuudessa iskostettu ajatus, että lautanen syödään aina tyhjäksi. Ja samaa olen aikuisiälläkin noudattanut. Joskus ravintoloissa iskee pieni epätoivo, kun niissä tuntuu annoskoot vaan kasvavan. Onneksi monessa paikassa on helppo ottaa loppuruoka mukaan. Meillä myös syödään aina edelliset ruoat pois, ennen kuin tehdään uutta. Periaatteessa pieniä asioita, mutta mielestäni niin tärkeitä!

   Poista
 3. Hyvä juttu, jälleen! Ja täydellinen ei meistä ole kukaan, mutta arvostan aina ihmisiä jotka edes yrittävät. Mutta en ala räntätä, menee ilta pilalle. 😹😹
  Se on sanottava, että aina itsensä saa kiinni jostain älyttömästä. Just toi liika vedenkulutus on minulle iso häpeän aihe. Eilenkin vaan seisoin suihkussa aivan luvattoman pitkään pohdiskelemassa joutavia. Että halloota halloo, kuten mummuni tapasi sanoa. 🙈

  PS. Kiitos mainostuksesta. 💛 Pitäs perustaa jokin ympäristötietoisten kauneusbloggaajien piiri. Meitä on varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fanni! Yrittäminen on oikeasti puoli onnistumista, monella vaan tuntuu se yrittäminenkin olevan ylivoimaista. Toinen on, että kun tuntee jo tekevänsä jotain, niin sittenhän ei tarvitse enää parantaa tai kehittyä. Ei se nyt ihan niinkään mene!

   Jotkut asiat ovat sellaisia mistä jo about tiedän etten tule luopumaan, kuten yksityisautoilusta. Kahden koiran kanssa parin kuukauden välein toiselle puolelle Suomea reissaavana se vaan ei ole mielessäni vaihtoehto ja tottapuhuen autolla liikkuminen on vaan edelleenkin julkisia helpompaa, valitettavasti. Tuota vedenkulutusta voisin kuitenkin pohtia ja samoin muovi-asiaa. Suihku on petollinen keksintö, siellä lämpimän veden alla nopeasti häviää päästä kaikki vedensäästöajatukset :D

   Mä niin olisin mukana jos löytyis joku vegaani/sustainable/eettinen/ekologinen bloggaajaryhmä!

   Poista
 4. Hyvä ja ajatuksia herättävä postaus jälleen kerran! :) Mä oon entistä enemmän tässä viimeisen vuoden aikana innostunut kierrätyksestä, kierrellyt kirppiksiä vaatekauppojen sijaan ym. Harmi vaan, että taloudessa asuu toinen henkilö, jolle jo pelkästään metalli- ja lasijätteen erottelu polttokelpoisesta tuottaa toisinaan vähän vaikeuksia. No yrittää sekin joka tapauksessa edes vähän!

  Näistä asioista ei koskaan voi puhua liikaa ja mullakin on vielä paljon matkaa siihen, että oon edes itse tyytyväinen toimintaani. Pienin askelin tässä kuitenkin edetään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Kuten sanottua, ei täydellistä kuluttajaa ole olemassakaan ja siksi mielestäni on tärkeämpää tehdä sen verran kuin pystyy ja pyrkiä siitä sitten pikkuhiljaa parantamaan. Kiva juttu, että kierrätys ja kirppikset ovat alkaneet sinua kiinnostaa! Meillä toinen osapuoli on alkanut kiinnostua näistä jutuista mun pitkäaikaisen toitotuksen ansiosta, joten ei kannata heti luovuttaakaan jos tuntuu ettei jätteet tunnu vielä löytävän oikeisiin osoitteisiin ;) Tapojen muuttaminen vaatii työtä ja motivaatiota.

   Poista