Sivut

3. syyskuuta 2018

Ajatuksia kauneusyhteisöstä

Törmäsin muutama kuukausi sitten YouTubessa tägiin nimeltä "Beauty Community Tag". Tägin on luonut Lisa Stevens. Tägi käsittelee YouTuben kauneusyhteisöön liittyviä asioita, enimmäkseen suosikkeja ja inspiraatiota tuovia asioita, mutta myös negatiivisempia kysymyksiä. Kysymykset herättivät minussa ajatuksia, joten kopioin ne talteen. Ajattelin nyt kertoa omat vastaukseni tägiin, mutta toki suomeksi käännettynä ja bloggaajanäkökulmasta. Koska katson myös paljon YouTube-videoita, halusin sisällyttää nekin tähän, mutta vain katsojan näkökulmasta.


1. Millaisia postauksia luet/videoita katsot mieluiten?

Oikeastaan molemmissa kanavissa vastaus on aikalailla sama. Luen/katson mieluiten decluttereita, loppuneiden esittelyjä ja pannuprojekteja, koska minimalismissa ja kosmetiikkajemmojen vähenemisessä on minusta jotain todella tyydyttävää.

Lisäksi tykkään lukea/katsoa mielipidepostauksia/-videoita etenkin eläinkokeisiin, vegaanisuuteen ja kaikenlaiseen ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyen. Näihin aiheisiin liittyen luen ylipäätään paljon uutisia ja mielipidekirjoituksia ja seuraan keskustelua ylipäätään, joten luonnollisesti tykkään niihin liittyvästä sisällöstä myös blogeissa ja YouTubessa. 

Tottakai minua kiinnostavat myös tuotesuositukset ja niistä tykkään lukea/katsoa ytimekkäitä ja tarkkaan harkittuja suosikkeja kuten "top 5 jotakin", "vuoden parhaat" ja "brändin x parhaat tuotteet". Kuukauden suosikit eivät ole minusta niin luotettavia, koska niissä suosikit vaihtelevat kuitenkin koko ajan ja kuukausi on todella lyhyt aika testata mitään tuotetta. Tuotepettymykset kiinnostavat minua myös, etenkin jos kritiikki on annettu rakentavasti ja sisällössä on pohdittu miksi tuote ei kyseisellä testaajalla toiminut.

2. Mitkä ovat suosikkipostauksiasi tehdä?

Tällä hetkellä kaikki mielipidepostaukset. Olen etenkin viimeisen vuoden aikana kiinnostunut enemmän ekologisesta elämäntavasta, joka ottaa ympäristön lisäksi myös eläinten hyvinvoinnin huomioon. Tämä on vaikuttanut suuresti ostokäyttäytymiseeni ja kuluttamiseeni ja muuttanut elämääni muutenkin pienin askelin aika merkittävästi. Kun nuo asiat jatkuvasti pyörivät mielessä, tekee niistä myös mieli kirjoittaa. 

Lisäksi olen aina pitänyt loppuneet-postausten kirjoittamisesta, mutta olen viime aikoina pohtinut, että haluaisin muuttaa jotenkin tapaani kirjoittaa niistä. Elokuun loppuneet tulenkin esittelemään vähän tavallisesta poikkeavalla tavalla.   

3. Millaisista postauksista/videoista et pidä?

Sama koskee taas sekä postauksia että videoita. En ole koskaan pitänyt tutoriaaleista tai "get ready with me" -tyyppisistä videoista. Joidenkin harvojen ihmisten tutoriaalit kyllä inspiroivat minua, mutta suurimmasta osasta tutoriaaleja en tunne oppivani mitään uutta. 

En myös ole koskaan oikeastaan välittänyt tavallisista tuotearvosteluista. Tarkoitan sellaisia, joissa vain esitellään tuote ja kerrotaan miten se toimii ja mitä siitä on pitänyt. Kaipaan itse tuotearvosteluihin jotain näkökulmaa, että sisältö on minusta kiinnostavaa. Sisältö muuttuu minusta heti paljon kiinnostavammaksi, jos esitellään vaikka useampi saman kategorian tuote kerralla ja vertaillaan niitä toisiinsa.  

4. Mikä on suosikkiasiasi kauneusyhteisössä?

Yhteisöllisyyden tunne, saman henkiset ihmiset ja matalampi kynnys tutustua uusiin ihmisiin. Olen luonteeltani hyvin introvertti ja minulle kynnys tutustua uusiin ihmisiin on aina korkealla. Kauneusyhteisössä uusiin ihmisiin tutustuu kuitenkin helpommin, koska on heti jotain yhteistä josta voi jutella. Sama koskee varmasti muitakin harrastuksia, koska sitähän bloggaaminen minulle on. 

Tottakai se myös tuntuu hyvältä kuulua johonkin, jossa on ihmisiä joilla on samoja mielenkiinnon kohteita kuin itsellä. Kauneusyhteisön ihmiset myös ymmärtävät monia asioita, joita taas ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneet kosmetiikasta, eivät välttämättä ymmärrä.


5. Mistä asiasta kauneusyhteisössä et pidä?

Ihan ensimmäisenä vastaisin, että rahan ahneudesta. Minusta tämä on vastenmielinen ilmiö, joka valitettavasti näkyy sekä suurempien että pienempien vaikuttajien tasolla. 

Jotkut suuremmat vaikuttajat (lähinnä USA:ssa) vaativat yrityksiltä älyttömiä summia maksetuista videoista ja instagram-kuvista. En todellakaan sano, etteikö ammatikseen kauneusvaikuttajana toimimisesta ja sisällön tuottamisesta pitäisi saada kunnon palkkaa. Tottakai pitää, ihan kuten muistakin ammateista. Liika on kuitenkin liikaa ja jossain menee raja että milloin tienaa työtään, osaamistaan ja vaivannäköään vastaavan summan ja milloin vain nyhtää kuuluisuudestaan kaiken irti.

Toisessa päässä ovat taas mikrovaikuttajat ja eritoten he, jotka tekevät postauksia tai videoita harrastuksena. Jos harrastukseen laittaa rahaa esimerksi blogialustan muodossa, on minusta ihan ok vaikka affiliate-linkeillä tienata menettämänsä rahat takaisin. Minusta blogeilla ja YouTube-kanavilla tienaaminen on kuitenkin muuttunut liian normaaliksi harrastelijoiden parissa. Ehkä teen tästä jossain vaiheessa mielipidepostauksen, koska haluan pohtia aihetta vielä syvällisemmin.  

6. Mikä motivoi sinua aloittamaan blogin?

Kun ajattelen aikaa ennen blogini perustamista, minulle tulee aina mieleen se miten joskus suihkussa kävin mielessäni läpi arvioita kaikista suihkussa olleista tuotteista ja pohdin niiden hyviä ja huonoja puolia. Mietin, että voi kun voisi jakaa noita mietteitä jollekin, poikaystävää kun ei ihme ja kumma hirveästi kiinnostanut purkeistani jutella. Kyllä hän kuitenkin aina välillä kärsivällisesti kuunteli, annetaan nyt sen verran tunnustusta. 

Tästä kuitenkin lähti inspiraatio jakaa mielipiteitä ihan julkisesti. Olin ennen blogin perustamista jo parin vuoden ajan lukenut muutamia blogeja, joten blogi tuntui alustana tutuimmalta. YouTuben maailmaan tutustuin kunnolla vasta pari vuotta sitten, sitä ennen en oikein tykännyt edes katsoa videoita. Siitä se sitten lähti.   
  
7. Mikä kauneusmaailmassa inspiroi sinua eniten?

Yksinkertaisesti muut ihmiset. Kauneusyhteisössä on ihan huikeita lahjakkuuksia ja superfiksuja tyyppejä, joilla on niin hyviä mielipiteitä ja karismaa, minkä vuoksi heitä on kiinnostavaa katsoa ja kuunnella. He, joilla on rohkeus sanoa oma mielipide, vaikka se eroaisi valtaväestöstä ja taito ilmaista se niin, että muut kuuntelevat. 

Inspiroidun myös vallitsevista trendeistä, mutta myös vähän epätavallisemmista oivalluksista ja tyyleistä. Yleisesti minua inspiroi omaa silmää miellyttävä kauneus, jota on ihan kaikkialla. Tähän yhdistyy nykyään kuitenkin vahvasti myös arvomaailma, eikä kauneus ole minusta kaunista, jos se ei ole kestävää ja muun maailman huomioivaa.  


8. Ensimmäinen asia, jonka muuttaisit kauneusyhteisössä?

Haluaisin, että jokainen vaikuttaja ottaisi pienen siivun oman kanavan sisällön tuottamiseen tai kehittämiseen menevästä ajasta ja lahjoittaisi sen jonkun muun vaikuttajan tukemiseen tai kannustamiseen. Etenkin nyt, kun rapakon takana näyttää tapahtuvan kaikenlaista draamaa, olisi mukavaa kun tuotaisiin kauneusyhteisöön lisää positiivisuutta ja hyvää fiilistä. Niitä ei voi koskaan olla liikaa! 

Itse sorrun ihan liian usein muka kiireessä siihen, että vaikka mielessäni ajattelen hyviä asioita jostain henkilöstä tai hänen tuottamastaan sisällöstä, en silti sano sitä ääneen. Helpompaa on vain painaa tykkäysnappia tai ajatella, että näkyyhän postauksen lukeminen kuitenkin kävijämäärissä. Kumpikaan noista ei kuitenkaan ilahduta ison vaivan postauksen, kuvan tai videon eteen nähnyttä henkilöä niin paljon, kuin ajatuksella kirjoitettu kommentti.   

9. Ensimmäinen neuvo, jonka antaisit aloittelevalle bloggaajalle?

Mieti miksi haluat aloittaa blogin kirjoittamisen ja mitä sanottavaa sinulla on. Hahmottele mielessäsi aiheita, joista haluaisit kirjoittaa. Ihanteellisesti bloggaaminen lähtisi liikkeelle rakkaudesta aiheeseen ja innostuksesta, jota tahdot jakaa muille. Siinäpä oikeastaan tärkein.  

10. Mitä rakastat blogimaailmassa/YouTubessa kokonaisuutena?

Blogit ja YouTube ovat loistavia alustoja itsensä ilmaisuun ja uuden luomiseen. Blogin kirjoittaminen on erittäin antoisa harrastus, kun siihen jaksaa laittaa aikaa ja vaivaa. Minulle bloggaaminen on antanut onnistumisen kokemuksia, valtavasti uutta tietoa ja taitoja, inspiroivia ja mukavia kollegoja ja ystäviä ja lopulta myös suunnan sille, mitä tahdon ammatikseni tehdä. Tämä on ehdottomasti paras harrastus, mitä olen kokeillut.

Kysymyksiin saa vapaasti vastata, jos haluaa. Olisi kiinnostavaa lukea muidenkin ajatuksia kauneusyhteisöstä! Voit myös vastata kommenteissa, jos joku kysymys herätti sanottavaa.

12 kommenttia:

 1. Olen oikeastaan kaikesta samaa mieltä kanssasi! Ja arvostan tosi paljon sitä, että kirjoitat tällaista pohdiskelevaa sisältöä. Tykkään tosi paljon siitä, kun uskalletaan vähän haastaa vallutsevia systeemejä, mutta lempeästi. Asiat voisi sanoa muillakin tavoin kuin shokeeraavasti ja draamahakuisesti. Se on se yksi juttu joka minua ehkä kaikkein eniten tökkii youtuben puolella. Koko "spill the tea" -kulttuuri ärsyttää. Ja just se kulutuskeskeisyys.

  Kiitos tästä jutusta. Jatka näitä, pliis! 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fanni, sun kommentti sai hymyilemään! :) <3 Mukavaa, että pidemmät ja pohdiskelevat postaukset kiinnostavat sua. Varmasti niitä tulee jatkossakin. Varmasti moni alkaa jo olla kyllästynyt turhaan draamaan, tuntuu että se ei oikeasti tee muuta kuin vie energiaa.

   Poista
 2. Tää oli kyllä tosi mielenkiintoinen postaus. Ja sulla riittää sanottavaa ja mielipiteitä, lisää vaan tällaisia postauksia! Pitää ehkä ottaa omaankin blogiin aihe käsittelyyn :) Mua hirvitti nähdä ja kuulla ne summat, jotka suurimmat kauneustubettajat Jenkeissä videoillaan tienaa. Siis joo toki he ovat palkkaa ansainneet, mutta ne summat oli jotain ihan käsittämätöntä! En yhtään ihmettele, ettei pienemmillä brändeillä ja yrityksillä ole laittaa sellaisia summia yhteistöihin.

  Noista kuukauden suosikeista voisin mainita vielä sen verran, että mulla niihin päätyy yleensä myös vanhempia tuotteita, joita oon testaillut mahdollisesti jo vuodenkin ajan, mutta vähintään useamman kuukauden. Aina kun voi tykästyä yhtäkkiä kovasti johonkin vanhaan tuttuun tuotteeseen uudemman kerran ja se nousee sitten suosikiksi :) Mutta joo, kyllä niihin monesti tulee valittua just niitä uusia tuotteita ja sen takia ymmärrän, että niitä ne arviot on monien mielestä vähän epäluotettavia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Varmasti mun ääntä tullaan kuulemaan jatkossakin :D Ota ihmeessä, haluan lukea sunkin vastaukset!

   Mua ehkä noissa järkyttävissä palkkioissa häiritsee, etten enää luota siihen tuotettuun sisältöön. Raha vaikuttaa ihan varmasti mielipiteisiin, vaikka sitä ei itse tajuaisikaan. Vähintään mielipiteitä tulee pehmennettyä. Ja onhan sekin tylsää, että nyhdetään pienistä yrityksistä enemmän irti kuin niillä on varaa maksaa. Mutta silloin voi onneksi kääntyä myös pienempien vaikuttajien puoleen.

   Kuukauden suosikit ei musta ole mitenkään huono postausaihe, mutta katson/luen vaan niitä pidempiaikaisia suosikkeja enemmän kun mietin vaikka itse haluaisin hankkia. Sullakin näkyy jatkuvasti suosikeissa myös pidempään testattuja tuotteita, mikä on tosi hyvä! Mutta sitten kun katsoo vaikka ulkomaisia youtubevideoita, niissä saattaa olla tuotteita joita on testattu kaksi viikkoa..

   Poista
 3. Toi pointti kommenteista, tai siis kommentoimattomuudesta iski aika hyvin. Mä en kommentoi mitään postauksia melkein ikinä, mä oon lähinnä tottunu vaan lukemaan. Nyt ehkä osu syyllisyyteen tai inspiraatioon, niin halusin kertoa, että sun blogi on ihan mahtava. Mulle eläinkokeettomuus on ollu tärkeetä melkein yhtä kauan kuin mä oon kosmetiikkaa käyttäny (siis jo lähemmäs 10v), ja must se on tosi hienoo, et bloggaajakin tuo esille tätä asiaa enemmän, eikä vaan dissaa niitä lukijoita, joilla on periaatteita. Nykyään tosi monessa blogissa taso laskee tai on jo hirmuisesti laskenut, mut sulla taso tuntuu nousevan, sun postaukset on asiantuntevia ja syvällisiä, eikä ärsyttäviä pintaraapasuja, mitä nykyään suositaan, kun "kukaan ei jaksa lukea pitkiä postauksia".

  Mä vaan halusin kertoo, et sä oot mahtava. Keep doing what you do. Mä ainakin arvostan, vaikka tästä lähtien olisinkin vaan taas hiljaa :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, sun kommentista tuli niin hyvä mieli! Kiitos hirveästi Lusa! Tätä tulen varmasti lukemaan myöhemminkin, jos joskus kirjoittaminen ei innosta.<3 Mulle eläinkokeettomuus on myös ihan hirveän tärkeä asia ja ehdottomasti haluan auttaa ja inspiroida ihmisiä huomioimaan sitä omassa kulutuksessa enemmän. Huikeaa, että sä olet ollut tällä tiellä jo kymmenen vuotta(!). Kiitos vielä ja vaikka et kommentoisikaan enää niin mukavaa tietää että luet kuitenkin postauksia :)

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva lukea! Mäkin oon miettinyt tämän tagin kuvaamista videolle, mutta se on sitten jäänyt. Oon tosi monesta kohtaa samaa mieltä sun kanssa! :)


  Itse en koe olevani minimalisti ja tuskinpa musta sellaista tuleekaan, mutta liika tavaramäärä ahdistaa sekin. Siksi mä pyrin olemaan aika tarkka nykyisin siitä, mitä kosmetiikkaa tulee ostettua. Tänä vuonna mäkin oon innostunut tuotteiden pannuttamisesta! Aloittaessani bloggaamisen muutama vuosi sitten haaveilin meikkihuoneesta ja aivan jäätävän kokoisesta kokoelmasta. Enää en halua omistaa tuotteita niin paljoa, että ne ehtivät pilaantumaan ennen, kuin niitä kerkee edes kunnolla testata.

  Mua jotenkin ahdistaa kaikki draama koskien Youtuben kauneusyhteisöä. Itseäni ei nyt sinänsä kiinnosta muiden tulot ja ymmärrän kyllä, että videosta maksettu palkka perustuu pitkälti näyttökertojen määrään. Katsoin muutaman silmiä avaavan videon aiheesta Pretty Pastel Please -kanavalta. Videoissa keskustellaan esim. siitä, miten arvostelusta maksettava palkka määritetään ja että missä tapauksissa sponsoroidusta sisällöstä pitää kertoa ja missä tapauksessa ei. Mua ei haittaa eikä se kuulu mulle, jos joku tienaa miljoonia Youtube-kanavallaan. Mutta jotenkin mulle on tullut tästä draamasta sellainen epäluottamus kauneusguruihin. Joihinkin isoimpiin guruihin luotan, koska uskon heillä olevan rahaa ihan ilman sponsoroitua sisältöäkin, esim Tati ja Jeffree Star. Jotkut harvat ovat luotettavia muuten vaan, kuten Emily Noel! Mutta muuten tulee sellainen fiilis, että kenenkään sanomisiin ei voi enää luottaa, paitsi pienten harrastelijoiden. Ja mä en oikeastaan halua edes olla osa tätä isoa kauneusyhteisöä, vaan mielummin osa pienempiä yhteisöjä, esim. Youtuben eläinkokeeton kauneusyhteisö, Project panning -yhteisö ja suomalaisten pienten kauneusblogien yhteisö. Kaikissa edellä mainituissa on todella positiivinen ja kannustava ilmapiiri, eikä raha ole ratkaiseva tekijä. Ja tosiaan, mulla ei ole mitään esim. affialate-linkkejä tai Youtuben mainoksia vastaan, mutta jotenkin on vaikeampi luottaa sellaiseen sisällön tuottajaan, jolle kanava/blogi on päätyö :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kata! Jos kysymykset vielä inspaa niin kuvaa vaan ihmeessä sun vastaukset. :)

   Olen aika samoilla linjoilla. Minimalismi kiehtoo mua valtavasti, mutta samaan aikaan vaan tykkään materiasta. Jatkuvasti pyrin kaikkea turhaa vähentämään, mutta tuntuuhan tuota tavaraa aika samaan tahtiin tulevan lisääkin.. Pannuttaminen on ehkä yksi parhaita kauneusmaailman trendejä tällä hetkellä! Huippua, että jatkuvan ostamisen sijaan inspiroidutaan oman meikkikokoelman tuotteista ja keksitään niille uusia käyttötapoja. Eikä tarvitse edes olla minimalisti innostuakseen pannuttamisesta.

   Mäkin haaveilin joskus omasta meikkihuoneesta ja vuosi sitten pääsin lähemmäs tuota haavetta hankkimalla vihdoin meikkipöydän. Pöytä on kuitenkin suoraan sanoen jäänyt lähinnä koristeeksi ja nolottaa myöntää että suurimman osan ajasta meikkaan edelleen vessassa peilikaapin edessä. Lähinnä kun on reilusti aikaa, istahdan pöydän ääreen ja meikkaan rauhassa. Olen miettinyt, että saatan luopua pöydästä seuraavan muuton yhteydessä, mutta katsotaan. En ehkä halua kuitenkaan kerätä niin paljoa kosmetiikkaa, että siihen tarvitaan lisäkalusteita.

   Mulla valitettavasti myös rahan liikkuminen postauksissa ja videoissa aiheuttaa heti epäluottamusta. Väkisin raha vaikuttaa motiiveihin, vaikka suurimmaksi osaksi varmasti alitajuntaisesti. Suomalaiset ovat varmasti tässä luotettavampia kuin youtubetähdet amerikassa, mutta aina esimeriksi kaupallisia yhteistyö-postauksia lukiessa on sellainen pieni epäilyksen fiilis. Monista tulee sellainen olo, että mielipiteitä on vähän siloteltu. :/ Moni on varmasti eri mieltä, mutta mulle vaan tulee tuo fiilis.

   Poista
 5. Todella hyvin kirjoitettu tämä postaus, vaikka tagi olikin niin sun pohdiskelu pääsi näkyville kysymysten takaata. Monissa asioissa olen sun kanssa samaa mieltä ja mua harmittaa kovasti se mihin suuntaan koko kauneusyhteisö on maailmalla menossa. Toivottavasti tästä kaikesta "draamasta" päästään nyt takaisin oikeille raiteille. Mun blogini ei ole mitenkään pohdiskeleva tai analyyttinen, mutta toivon kuitenkin, että siitäkin välittyy se rakkaus ja intohimo kosmetiikkaan, mikä mulla on todella suuri :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Haluan nyt kirjoittaa pohdiskelevampia ja mielipidepitoisempia postauksia, ne inspiroivat eniten tällä hetkellä. Sun blogin vahvuudet on tuote-esittelyjen runsaus ja monipuolisuus ja sellainen ajantasaisuus uutuuksista, mitä mun blogissa ei taas ole. Miten hyvä, etteivät kaikki blogit ole samanlaisia, tylsäähän sellainen olisi! Toivon myös, että draama on ohimenevä juttu, inhottavaa miten se tuntuu leimaavan koko kauneusyhteisöä eikä kyllä vaikuta muutenkaan positiivisesti.

   Poista