Sivut

13. kesäkuuta 2018

Nellan mielipide: kosmetiikan eläinkokeet osa 2

Tämä on toinen osa postaussarjassa, jossa kerron mielipiteeni kosmetiikkaan liittyvistä ilmiöistä, jotka koskettavat minua jotenkin. Postaussarjassa käsittelen hyvinkin eriäviä mielipiteitä herättäviä aiheita, mihin ei välttämättä ole yhtä oikeaa vastausta. Korostan vielä, että kyseessä on yhden ihmisen mielipide ja jokaisella on oikeus olla asiasta mitä mieltä tahtoo. Toivon postauksien herättävän keskustelua, erilaisia mielipiteitä ja kommentteja ja odotan itse myös oppivani uutta aiheesta keskustelun kautta.

Jatketaan postaussarjaa eläinkokeet-aiheella, jota en mitenkään saanut typistettyä yhteen postaukseen. Jos et ole vielä lukenut sarjan ensimmäistä osaa, suosittelen lukemaan sen täältä ennen tätä postausta. Tässä osassa kerron miten eläinkokeettomuus vaikuttaa omaan kuluttamiseeni ja näkyy blogissani sekä jaan muutamia vinkkejä eläinkokeettomaan kosmetiikkaan siirtymisestä. 


Aloitetaan alusta eli siitä milloin ja miten siirryin käyttämään eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Puolitoista vuotta sitten syksyllä 2016 heräsin ylipäätään asiaan, että kosmetiikkaa testataan eläimillä ja päätin etten enää tahdo tukea sitä rahoillani tai blogillani. Alussa en tiennyt, että mitkä brändit testaavat eläimillä tai oikeastaan juuri mitään. Pikkuhiljaa opettelin brändejä muiden eläinkokeettomien blogien ja Youtube-kanavien kautta. 

Luotettavimpana lähteenä pidän Logical Harmony -blogia ja sen Cruelty Free Brand -listaa. Tashina tekee upeaa työtä eläinkokeettomuuden puolestapuhujana ja päivittää brändilistaa aktiivisesti. Logical Harmony on minusta yleensä paremmin ajan tasalla kuin Leaping Bunnyn, Petan tai Animalian listat. Siksi tsekkaan sieltä yleensä ensimmäisenä, jos tahdon tietää onko joku brändi eläinkokeeton. 


Toisena luotettavana lähteenä pidän kysymistä suoraan brändiltä itseltään. Ja mieluiten nimenomaan brändiltä, ei esimerkiksi maahantuojalta. Maahantuojat eivät aina ole osanneet vastata kysymyksiini eläinkokeettomuuteen liittyen, mutta brändin edustajien tulee siihen liittyvät asiat ehdottomasti tietää. Suosittelen kysymään asiasta rohkeasti, selkeästi ja kohteliaasti sähköpostilla, yhteydenottolomakkeella tai vaikka instagramissa. 

Aloitan yleensä viestin kertomalla olevani kiinnostunut brändin tuotteista tai muuten kehumalla jotain brändistä sekä kertomalla omasta kiinnostuksestani eläinkokeettomuutta kohtaan. Positiivisuus ja kohteliaisuus tuovat useammin vastauksen, kuin pelkkä kysymys ilman sen kummempaa selitystä utelulle. Suurimpaan osaan kyselyistäni olen saanut vastauksen ja jos sellaista ei tule, ei brändi ole mielestäni sijoittamisen arvoinen.  


Nykyään olen koko ajan tarkempi millaisen vastauksen eläinkokeettomuudesta hyväksyn. Suhtaudun varauksella esimerkiksi välttelevään vastaukseen siitä, aikooko brändi pyrkiä Kiinan markkinoille. Välillä tähän vastaamista vältellään vetoamaan yrityssalaisuuksiin, koska kyseessä on kuitenkin osa brändin myyntistrategiaa. Jos brändi kuitenkin seisoo tukevasti eläinkokeettomuuden takana, se pystyy heti sanomaan ettei heidän tuotteita myydä nyt tai tulevaisuudessa maissa, joissa eläinkokeita edellytetään.

Pelkästään vetoaminen EU:n eläinkoekieltoon ei minulle riitä. Kannattaa tosiaan selvittää myös hyväksyykö brändi valtion suorittamat eläinkokeet tai vastustaako brändi eläinkokeita ylipäätään. Olen pikkuhiljaa tiukentanut linjaani myös tässä; jos brändi ei selkeästi ole markkinoinnissaan eläinkoevastainen, en vaivaudu siihen tutustumaankaan. Yhtä välinpitämätöntä brändiä kohtaan löytyy kuitenkin niin monta muuta, jotka näkyvästi vastustavat eläinkokeita. Tähän esimerkkinä Lumene, jonka tuotteita en itse enää osta. Lumene ei ole useista kuluttajien kyselyistä huolimatta mitenkään sitoutunut eläinkokeettomuuteen (nettisivuilta löytyy lyhyt lause eläinkokeettomuudesta, mutta muuten nojaa vain EU:n eläinkoekieltoon) tai ottanut kantaa Kiinan markkinoille pyrkimiseen. 


Mitä sitten taas blogiini tulee, en ole tuon 2016 syksyn jälkeen kirjoittanut enää ei-eläinkokeettomista tuotteista. Poikkeuksena ovat olleet loppuneet-postaukset, jotka olen halunnut pitää realistisina. Niiden kautta olen myös seurannut, miten ei-eläinkokeettomien tuotteiden määrä on kokoelmissani pikkuhiljaa vähentynyt. Jonkun aikaa tilasin myös Bette Boxia (ent. LivBox), jonka sisällön esittelin myös aina kokonaisuudessaan. Pikkuhiljaa aloin antaa boksista tulleet ei-eläinkokeettomat tuotteet pois ja kun huomasin niitä olevan boksissa yleensä vähintään puolet, lakkasin tilaamasta boksia. En siis enää tilaa palveluita tai osta usean tuotteen pakkauksia, joissa voi tulla mukana ei-eläinkokeettomia tuotteita. Eläinkokeetonta kauneusboksia odotellessa! 

Mitä taas tulee pr-tuotteisiin, en niistäkään kirjoita kuin niistä, jotka tiedän varmasti eläinkokeettomiksi. Minulle tavalla tai toisella päätyneet ei-eläinkokeettomat pr-tuotteet annan yleensä siskoilleni, äidilleni tai kavereilleni. Nykyään niitä ei onneksi juurikaan enää minulle päädy. Pyrin blogissani (ja sen instagram-tilillä) antamaan näkyvyyttä vain brändeille, joiden takana seison. Minusta se on reiluinta niin itseäni ja arvojani kuin brändejä ja niiden takana olevia yrityksiäkin kohtaan. En myös tahdo johtaa lukijoitani harhaan esittelemällä ei-eläinkokeettomia tuotteita. Loppuneet-postauksissa kaikki ei-eläinkokeettomat tuotteet ja sellaiset, joiden eläinkokeettomuudesta en ole varma, on selkeästi kerrottu. 


Kuinka sitten kannattaa siirtyä käyttämään eläinkokeetonta kosmetiikkaa? Sanoisin, että helpoin tapa on siirtyä siihen pikkuhiljaa. Lue, katso videoita, ota selvää. Kartoita mitkä jo omistamistasi tuotteista ovat eläinkokeettomia. Halutessasi käytä rauhassa loppuun jo omistamasi ei-eläinkokeettomat tuotteet. Olet niistä jo maksanut, joten on vain ekologista ja järkevää käyttää ne pois ja ostaa sitten tilalle jotain eläinkokeetonta. Jos joistakin tuotteista luopuminen tuntuu hankalalta, pidä ne, kunnes löydät tilalle jotain vastaavaa. Minulle ei ole vielä tullut vastaan tuotetta, mistä en olisi voinut luopua, mutta joidenkin korvaamiseen on mennyt pidempään kuin toisten.

Miten eläinkokeettomuutta voi edistää, muuten kuin ostamalla vain eläinkokeetonta kosmetiikkaa? Suosittele muille vain eläinkokeettomia tuotteita, oli kyse sitten kavereista, lukijoista tai seuraajista. Suosituksillasi voi olla suurikin vaikutus siihen, mitä muut ostavat. Puhu eläinkokeettomuudesta, mutta vältä saarnaamista. Itselleni tämä aihe on suorastaan intohimo, joten usein ulosantini voi olla vähän turhan vahvaa. Tarkoitus on hyvä, mutta tuomitseminen ja liiallinen tuputus voi kuitenkin saada aikaan päinvastaisen reaktion. Tässä on minullakin kehittymisen varaa.    

Tällä hetkellä kosmetiikkavarastoni ovat 99% eläinkokeettomia. Nyt, puolentoista vuoden jälkeen, minulta löytyy vielä yksi pannuprojektissanikin oleva meikkituote ja muutama kynsilakka, jotka eivät ole eläinkokeettomia. Kaikki ihon- ja hiustenhoitotuotteeni ovat eläinkokeettomia. Sanoisinkin eläinkokeettomaan kosmetiikkaan siirtymisen olevan aikaa vievä prosessi. Se on kuitenkin ehdottomasti ollut minusta kaiken vaivan arvoista ja arvopohjainen kuluttaminen on minusta ylipäätään palkitsevaa.

Postauksen kuvituksena Sisu ja Isla nauttimassa jäätelöä. :) 

Jos jokin eläinkokeettoman kosmetiikan käyttäjäksi ryhtymisessä epäilyttää tai mietityttää, minulta voi aina kysyä mitä vain aiheeseen liittyvää tai saada ylipäätään vertaistukea. Kiitos, että luit postauksen<3

Mitä ajatuksia sinulle heräsi? Onko sinulla vinkkejä liittyen eläinkokeettomaan kosmetiikkaan siirtymiseen?        

2 kommenttia:

 1. Hurjan hyvä kirjoitus ja mielenkiintoista pohdintaa jälleen kerran! Tosta oon ihan samaa mieltä, että paasaaminen ja liiallinen omien mielipiteiden tuputtaminen ei auta yhtään - päinvastoin. Mun mielestä on hyvä aiheuttaa keskustelua ja saada sen kanssa ihmiset pohtimaan omaa käyttäytymistään vaikkapa juuri tän asian suhteen, mutta sekin pitää osata tehdä ns. hyvässä hengessä ja toisia syyllistämättä :)

  Multa löytyy vielä melko paljon ei-eläinkokeettomien brändien kosmetiikkaa ja Batisten kuivashampoita ja Garnierin silmämeikinpoistoainetta ostan edelleen uusia. Mä en siis ole tässä asiassa yhtään samalla tasolla kuin vaikkapa sä, mutta parhaani kuitenkin oon yrittänyt ja on sekin mun mielestä parempi kuin ettei yritä ollenkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Mulla on ollut vähän ristiriitaisia fiiliksiä siitä miten tuoda tätä eläinkokeettomuus-asiaa esille. Musta tosi hyvä tapa on nimenomaan puhua ja kirjoittaa kivoista eläinkokeettomista tuotteista ja tuoda asiaa positiivisen kautta esille. Aika-ajoin ei kuitenkaan minusta tee pahaa vähän ravistella ihmisiä, koska niin moni käyttää ei-eläinkokeetonta kosmetiikkaa tietämättömyyttään, laiskuuttaan tai välinpitämättömyyttään. Kun asia ei ole silmien edessä, sille on helppo kääntää selkä. Kyseessä on kuitenkin julma, tarpeeton testausmuoto, joka koskettaa lukemattomia elämiä. Välillä on ihan tarpeellista puhua ääneen, vaikka kaikki kuulijat eivät välttämättä asiasta haluaisi kuullakaan.

   Musta se nyt ei ole suuri synti, jos tosiaan pari tuotetta pitäisikin ei-eläinkokeettomista. Mutta on se silti varmasti huippu fiilis, kun joku päivä kaikki kaapeista löytyvä kosmetiikka on eläinkokeetonta. Sitä kohti! :)

   Poista