1. toukokuuta 2018

Nellan mielipide: kosmetiikan eläinkokeet osa 1

Aloitan blogissani postaussarjan, jossa kerron mielipiteeni kosmetiikkaan liittyvistä ilmiöistä, jotka koskettavat minua jotenkin. Postaussarjassa käsittelen hyvinkin eriäviä mielipiteitä herättäviä aiheita, mihin ei välttämättä ole yhtä oikeaa vastausta. Korostan vielä, että kyseessä on yhden ihmisen mielipide ja jokaisella on oikeus olla asiasta mitä mieltä tahtoo. Toivon postauksien herättävän keskustelua, erilaisia mielipiteitä ja kommentteja ja odotan itse myös oppivani uutta aiheesta keskustelun kautta.

Aloitan postaussarjan aiheella, josta olen halunnut kirjoittaa jo pitkään: kosmetiikan eläinkokeet. Eläinkokeettomuus on omassa kosmetiikan kulutuksessani ensimmäinen asia, jonka uutta tuotetta hankkiessa tai uuteen brändiin tutustuessa tarkistan ja se näkyy myös blogissani lähes jokaisessa kirjoittamassani postauksessa jotenkin. Myös blogin kuvauksessa kerron eläinkokeettomuuden olevan blogini kantava arvo. Tästä aiheesta minulla on sanottavaa paljon.


Jos aihe kosmetiikan eläinkokeet ei ole ollenkaan tuttu, niin suosittelen lukemaan aiheesta esimerkiksi tämän Teknokemian yhdistyksen artikkelin. Siinä kerrotaan miten eläinkokeiden kieltoprosessi EU:n alueella eteni. Koko EU:n alueella kosmetiikan eläinkokeet ovat siis kiellettyjä. Kielto koskee sekä valmiita tuotteita että raaka-aineita ja myös Euroopan ulkopuolella valmistettuja tuotteita. Ennen uuden kosmetiikkatuotteen markkinoille tuomista valmistajan/jakelijan tai maahantuojan tulee tehdä siitä turvallisuusselvitys, jossa tulee selvittää myös onko tuotteen valmistusprosessissa käytetty eläinkokeita. Tällä on merkitystä sen suhteen pääseekö tuote myyntiin EU:n alueelle.

EU:n eläinkoekielto ei kuitenkaan koske valtioiden tekemiä eläinkokeita. Usein syynä Euroopassa myytävän kosmetiikkatuotteen ei-eläinkokeettomuuteen on myynti manner-Kiinassa, jossa kaikki kivijalkaliikkeissä myytävä kosmetiikka voidaan vähintään teoriassa testata eläinkokeilla. Sanon teoriassa, koska Kiinan kosmetiikan eläinkokeita käsittelevässä laissa tehtiin vuonna 2014 myönnytyksiä eläinkokeiden tekemisen suhteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mikään manner-Kiinassa myytävä kosmetiikkatuote olisi 100% varmuudella eläinkokein testaamaton. 


Vuoden 2014 lakimuutosten mukaan ennen markkinoille tuontia eläinkokeita ei tarvitse tehdä niin sanotuille "tavallisille" kosmetiikkatuotteille, joita ovat ihonhoitotuotteet, meikit, hiustenhoitotuotteet ja kynsien hoitotuotteet sekä hajuvedet. Näiden ulkopuolelle jäävät esimerkiksi anti-perspirantit, hiusvärit ja aurinkosuojatuotteet. Tämä lakimuutos on siis todella merkittävä askel kohti eläinkokeettomuutta, mutta ei kuitenkaan takaa sitä minkään tuotteen kohdalla. 

Syynä eläinkoetestauksen mahdollisuuteen on post-market testaus, jota Kiinan viranomaiset voivat tehdä kaikille kivijalkaliikkeissä myytäville kosmetiikkatuotteille riippumatta onko se tavallista vai erityiskosmetiikkaa ja onko se testattu eläinkokeilla ennen markkinoille tuontia vai ei. Post-market testaus on siis vähän niin kuin pistokokeiden tekemistä: sillä halutaan valvoa, että myynnissä oleva kosmetiikka on turvallista kuluttajalle. Näin ollen minkään manner-Kiinassa myytävän kosmetiikkatuotteen ei voi sanoa täydellä varmuudella olevan eläinkokeeton.


Nyt sitten siihen henkilökohtaisempaan osioon eli mitä mieltä olen kosmetiikan eläinkokeista. Mielestäni kosmetiikan eläinkokeet ovat turhaa kärsimystä eläimille. En koe, että meillä ihmisillä olisi oikeus aiheuttaa eläimille kärsimystä oman etumme nimissä. Eläinkokeet ovat tässä asiassa vain jäävuoren huippu, mutta ei mitenkään merkityksetön sellainen. Animalian mukaan pelkästään EU-alueella kuolee vuosittain 10-12 miljoonaa koe-eläintä. Yhdysvalloissa ja Kiinassa moninkertaisesti sen verran, maailmanlaajuisesti puhutaan sadoista miljoonista. 

Vain murto-osaa näistä koe-eläimistä käytetään kosmetiikan testaamiseen, mutta suhteutettuna noihin lukuihin määrä on silti järkyttävä. EU-alueella puolet  tehdyistä eläinkokeista on biologista perustutkimusta, joten kaikkia näitä eläinkokeita ei todellakaan tehdä vain syövän tai aidsin parantamiseksi, mikä usein tuntuu olevan ensimmäinen eläinkokeita puolustava lauseke. Sitten kun palataan vielä noin vakavalta tasolta kosmetiikkaan, joka on lähes kaikille ihmisille asia, jota ilman ihan hyvin voisi elää. Onko se lukemattomien eläinten kärsimysten arvoista?    


Opiskelen toista vuotta estenomiksi eli minusta tulee valmistuttuani eräänlainen kosmetiikan asiantuntija. Käsittelimme viime vuonna lakitiedon opinnoissa yhdellä opintokerralla myös kosmetiikan eläinkokeita. Katsoimme siellä informaatiomielessä videon, jossa suoritettiin yhdenlainen eläinkoe hiirelle. Siinä hiiren vatsaan pistettiin lähes hiiren itsensä pituisella neulalla jotakin testiainetta. Koe-eläinten parissa työskennellyt luennoitsija kertoi, kuinka pistos ei juurikaan satu hiirtä, se on tottunut niihin. Minua inhotti. Millä oikeudella me pistämme hiiriä neuloilla, että voisimme huoletta käyttää vaikka ripsiväriä? 

Koe-eläimen elämä ei ole pelkästään tuskallinen ja lyhyt, mutta myös täysin lajille epätyypillinen. Mieti, jos joku muu määrittelisi missä ja miten sinä eläisit koko elämäsi. Koe-eläimeen verrattuna se voisi olla muutaman neliön huone, jossa ei ole lajitovereita tai mitään virikkeitä tai sitten saman kokoinen huone, jossa eläisi sinun lisäksesi myös neljä muuta ihmistä. Koe-eläimiä eivät koske samat eläinsuojelulain määrittelemät häkkikoot kuin lemmikkieläimiä.


Eläinkokeet eivät ole todellakaan ole ainoa ratkaisu kosmetiikan testaamiseen. Suomessa vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAM kehittää jatkuvasti vaihtoehtoisia menetelmiä eläinkoetestaukselle.

Postauksen toisessa osassa puhun muun muassa siitä miten eläimillä testaaminen vaikuttaa kosmetiikan kulutukseeni ja blogiini ja jaan vinkkini siihen, kuinka voi edetä jos tahtoo siirtyä eläinkokeettomaan kosmetiikkaan.

Mitä ajatuksia eläinkokeet sinussa herättävät?


Postauksen kuvituksena koirani Sisu ja Isla.

10 kommenttia:

 1. Toivon todella, että näen itse vielä sen päivän kun koko maailmassa eläinkokeista on päästy ja siirrytty muihin vaihtoehtoihin - niitäkin kun on olemassa ja käsittääkseni ne ovat ainakin jossain määrin vielä huomattavasti informatiivisempia kuin eläinkokeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että muut testaustavat kehittyvät niin pitkälle, ettei se olisi enää mitenkään epäselvää etteivätkö kosmetiikan eläinkokeet olisi kaikin puolin turhia. Tietysti ihanteellista olisi että muutos tapahtuisi jo eettisistä syistä, ei pelkästään itsekkäistä tai käytännöllisistä. Ei maailma muutu, jos ei ajatusmaailma muutu :)

   Poista
 2. Tärkeä aihe, kiitos todella informatiivisesta postauksesta. Onneksi tässä on menty eteenpäin ja eläinkokeettomuus on noussut "trendiksi", toivottavasti sen myötä firmat ymmärtää, että niitä ei vaan voi eikä kannata jatkaa. Ehkä Kiinassakin vielä jonain päivänä päästään eläinkokeettomuuteen, mutta se vaikuttaa vielä harmillisen kaukaiselta ajatukselta :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidät aihetta tärkeänä! Trendit auttavat kyllä myös hyviä asioita eteenpäin ja itse toivon todella että eettisyys ja ekologisuus pysyvät pinnalla pitkään. Tuo Kiinan boikotointi yritysten puolelta olisi niin hyvä juttu, mutta monille tuntuu raha merkitsevän enemmän. :/ Onneksi niitäkin yrityksiä on, jotka pysyvät poissa Kiinasta ja erossa eläinkokeista. Ja edistystäkin on jo tosiaan lainsäädännössä tapahtunut.

   Poista
 3. Kiitos Nella, että kirjoitat ja jaat informaatiota tästä aiheesta! Kosmetiikan eläinkokeet ovat sekä julmia ja turhia. Kosmetiikka on luksusta, ei elinehto. Mä en vaan voi käsittää ihmisiä, jotka väittävät rakastavansa eläimiä, mutta ostavat tyytyväisinä tuotteita eläimillä testaavilta merkeiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää kirjoitusaihe on ollut mielessä pitkään, mut nyt tuli vihdoin oikea fiilis kirjoittaa siitä. :) Ja näinpä! Ilman kosmetiikkaakin voisi hyvin elää, niin miten ei muka ilman eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Mä ymmärrän kyllä, että on helppo ummistaa silmänsä asioilta jotka eivät näy konkreettisesti omassa elämässä, mutta en sano että se oikein olisi. Mä toivon, että useampi ihminen havahtuisi tähän, kuluttajilla on valtaa!

   Poista
 4. Tää on todella tärkeä aihe eikä tästä voi ikinä puhua liikaa tai edes riittävästi! Tämä sun postaus oli todella informatiivinen, toivottavasti tämä saavuttaa mahdollisimman monet ja herättelee ihmisiä ajattelemaan niitä omia kulutustottumuksia ja sitä, kuinka paljon jokainen tahollaan tukee yrityksiä, jotka kosmetiikan eläinkokeet sallivat.

  Oon törmännyt ihmisiin, joiden mielestä se on ihan riittävää että EU-kieltää eläinkokeet ja sillä varjolla voi käyttää minkä tahansa brändin tuotteita. Eräskin ystäväni sanoi jotenkin, että ei hän laske sitä enää sen brändin valinnaksi, jos Kiinan valtio päättää ne tuotteet testata. Miten niin se ei ole sen brändin valinta? Jokainen yritys tekee tietoisen päätöksen hyväksyä ne Kiinan valtion toimet lähtiessään tuotteitaan sinne viemään. Mun mielestä on sekä väärin että surullista, kun jotkut ihmiset eivät selkäesti ajattele sen vastuun olevan ensisijassa niillä yrityksillä. Jokaisella on mahdollisuus olla viemättä tuotteitaan myyntiin Kiinaan ja samalla olla hyväksymättä niitä eläinkokeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Linda! Olen samaa mieltä. Eläinkokeet ovat kyllä haastava aihe siinä mielessä, että miten herätellä ihmisiä kiinnittämään niihin huomiota tuomitsematta tai tuputtamatta liikaa tietoa.

   En voi ymmärtää ihmisiä joiden mieli toimii noin, että kun valtio tekee eläinkokeet niin yrityksillähän ei ole mitään vastuuta asiasta eikä siis heillä itselläänkään. Miten ikinä saadaan muutosta aikaan, jos kukaan ei toimi periaatteidensa mukaisesti? Kysyttäessä varmasti suurin ihmisistä on eläinkokeita vastaan, mutta ei silti ole valmis muuttamaan kulutustottumuksiaan niiden vuoksi. Ja se oikeasti ei edes ole vaikeaa! Kosmetiikkaa on maailmassa jo niin paljon, että eläinkokeettomien vaihtoehtojen löytäminen on nykymaailmassa suhteellisen helppoa.

   Poista
 5. Tämän päivän kauneusteollisuudessa on yksi erittäin iso eläinloukkaus. Botox on erittäin vaarallista hermomyrkkyä, jonka vuoksi jokainen ikinä koskaan valmistettu botoxerä tarkistetaan sarjalla eläinkokeita. Niissä injektoidaan eläimiin ld-50 arvoa vastaava annostus botuliinia ja katsotaan onhan lopputuote varmasti oikean väkevyistä. Kuitenkin botox on lääkeaine, mutta jollain ihmeellä sitä saa käyttää myös esteettisissä hoidoissa. Lääkkeet ja lääketurvallisuus on asia, jonka kohdalla eläinkokeita voin edes yrittää ymmärtää, mutta sitä en voi käsittää, kuinka tällainen voi olla EU-alueellamahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! Kiitos kun toit tällaisen epäkohdan huomiooni. En ole ikinä ajatellutkaan koskevani Botoxiin, mutta nytpä sekin on aivan varmaa. Kuulostaa kamalalta ja niin turhalta, kuten toki kaikki eläinrääkkäys kosmetiikan ja ulkonäön nimissä. Toivottavasti tähänkin puututtaisiin lainsäädännöllä mahdollisimman pian! :/

   Poista